Bemutatkozás

A BIX egy Budapesten három telephelyen működő Internet eXchange.

Fő célunk a magyarországi Internet forgalom kicserélése mellett elérést biztosítani a régió szolgáltatóinak a magyarországi tartalmakhoz és egymáshoz.

A BIX (Budapest Internet Exchange) 1995-ben alakult és alapvető célja, hogy a különböző internetszolgáltatók közötti magyarországi és regionális internet forgalom ne terhelje a szolgáltatók nemzetközi irányú kapcsolatait és platformot biztosítson a szolgáltatói hálózatok IP alapú összekapcsolásához.

A BIX tulajdonosa és üzemeltetője nem egy vagy néhány szolgáltató, hanem az Internet Szolgáltatók Tanácsa Tudományos Egyesület, melynek tagja számos szolgáltató. Ilyen módon kijelenthető, hogy a BIX szolgáltató-semleges és az egész internetes közösség érdekeit szolgálja.

A BIX három budapesti adatcenterben (SZTAKI, Dataplex, Dataneum) működő csomópontból áll. A csomópontok 100 Gbps-os vonalakon, CISCO Nexus 7710 switch-eken keresztül, redundánsan kapcsolódnak egymáshoz. A BIX-nek 52 tagja van (ebből 18 nemzetközi és 34 hazai) összesen 859 Gbps adatátviteli kapacitással és 210 Gbps csúcs forgalommal. Az éves forgalom növekedés az elmúlt években 10-25% volt.

BIX ideális forgalom kicserélő központ Közép-Kelet Európa és a Balkán félsziget szolgáltatói számára. A nemrég bejelentett BIX Viszonteladói Program (BIXViP) lehetőséget teremt a távoli, de teljes értékű BIX tagságra akár magyarországi vidéki központú internet-, illetve kábelszolgáltatók, akár további nemzetközi szolgáltatók csatlakozására.

 

Fő BIX helyszínek
VH H-1132 Budapest, Victor Hugo u. 18-22.
Dataplex H-1087 Budapest, Asztalos Sándor u. 13.
Dataneum H-1108 Budapest, Kozma u. 2.
 
 
Minden jog fenntartva! © ISZT (Council of Hungarian Internet Providers) | honlapkészítés: DDSWEB