Az IPv6 peering vlan migrálása az IPv4 peering vlan-ba

2021. március 25. | A migráció kieséssel fog járni az IPv6 forgalom tekintetében és minden BIX tag aktív közreműködésére szükséges!

Kedves BIX tagok!

A BIX történelmileg külön Vlan-ban kezeli az IPv4 és az IPv6 peering forgalmakat, ez nagyon egyedi megoldás, és sok szolgáltatónál problémákat okoz. (Továbbá ezt a megoldást a peeringdb.com weboldalhoz tartozó IX-F json export sem tudja megfelelően kezelni.)

Legutóbbi BIX bizottsági gyűlésünkön úgy döntöttünk, hogy megoldjuk ezt a problémát, és a BIX műszaki megoldásait közelítjük a jelenlegi sztenderd IXP modellek felé. Az IPv6 peering vlan-t át fogjuk migrálni az IPv4 peering vlan-ba. Ezt sokféleképpen megtehetjük, de úgy döntöttünk, hogy a gyors és egyszerű módot választjuk, ami némi forgalom kiesést fog okozni az IPv6 peering forgalomban, de szerencsére az IPv6 részesedése még mindig nagyon alacsony a BIX forgalmában.

Szükségünk van az Önök cselekedetére is! Az összes BIX tagnak ugyanabban a karbantartási időablakban (Május 19., 0:00 - 6:00 között, keddről szerdára éjjel) újra kell konfigurálnia az IPv6-os BIX interfészeket!

Tervezett karbantartási lépéseink:

- 2021. Május 19-én 0:00-kor leállítjuk az 1-es számú IPv6-os route szervert (2001:7F8:35::5507:1) az IPv6-os vlanban (VLAN ID: 11), és ugyanezzel az IPv6-címmel átmozgatjuk az IPv4-es vlan-ba (VLAN ID: 10).

- Miután az 1. számú route szerverrel megszakadt a kapcsolat, az IPv6 peeringeket le lehet állítani a BIX-en, és a BIX IPv6-címet átmozgatni az IPv4-es vlan-ba, majd újra engedélyezni lehet a BGP kapcsolatokat. (A BGP-nek össze kell állnia az 1. számú route szerverrel.)

- A fenti lépést minden BIX tagnak el kell végeznie a meghirdetett karbantartási ablakon belül.

- 2021. Május 19-én 6:00-kor leállítjuk a 2. számú IPv6-os route szervert is (2001:7F8:35::5507:2), és áthelyezzük az IPv4-es vlan-ba.

- A 2. számú route szerver áthelyezése után lekonfiguráljuk a LAN switching-et a "régi" IPv6-os vlan-ban (VLAN ID: 11).

A fenti terv nem fogja befolyásolni az IPv4 peering forgalmat a karbantartás során. Ha segítségre van szüksége a karbantartási időszak alatt, kérjük, jelezze felénk.

A fenti karbantartás után lehetőség nyílik arra, hogy a tagged vlan 10 konfigurációról átálljunk az untagged verzióra, ezt a szándékát jelezze felénk, és megbeszéljük a konfiguráció modosítást. (Ami egy kis kiesést fog okozni a peering forgalomban.) Az is lehetséges, hogy ezt a fenti karbantartási időablakban hajtsuk végre.

Továbbá kérjük, ha a fenti karbantartást és módosítást beütemezték, küldjenek nekünk egy visszajelzést.

Köszönjük a megértést és a segítséget!

BIX NOC

Minden jog fenntartva! © ISZT (Council of Hungarian Internet Providers) | honlapkészítés: DDSWEB