BIX peering

A BIX-re 10G és 100G-s portokon lehet csatlakozni, igen kedvező díjak mellett.

 

Miért érdemes csatlakozni?

  • Ingyenes peering kapcsolat bármelyik ‘Open’ peering kategóriába tartozó BIX taggal a BIX route szerverein keresztül. A taglista a peering kategóriák feltüntetésével itt található.

  • Peering kapcsolat a legnagyobb globális felhő szolgáltatókkal: Amazon, Cloudflare, Google, Microsoft, valamint a nagy nemzetközi távközlési szolgáltatókkal:  RETN, Orange, TTI.

  • Peering kapcsolat a jelentős kelet- és közép-európai szolgáltatókkal: BH Telecom Sarajevo, Internet CZ, Omonia (Horvátország), RDS (Románia), Romtelecom, UGNI, T2 d.o.o. (Szlovénia), Türk Telecom International és mások.

  • Peering kapcsolat a jelentős az összes nagy magyarországi hírközlési szolgáltatóval: Digi, Invitech, Magyar Telecom, MVM NET, Telenor, Vodafone és sok mással.

  • Bármelyik másik BIX taggal közvetlen, privát peering lehetősége a BIX-en keresztül.

 

A peering kategóriákat az BIX ÁSzF/BIX Szabályzat 4. pontja tartalmazza:

a) Open/Free peering: A forgalom korlátlan és kölcsönösen ingyenes kicserélése más BIX tagokkal. A Open/Free peering kategória díjkedvezményére azok a tagok jogosultak, melyek az alábbi szabályoknak folyamatosan megfelelnek:

I. A BIX tag köteles a BIX Route Szervereket használni.

II. Vállalja, hogy forgalmat cserél, legalább a BIX Route Szervereken keresztül, minden más Open/Free peering kategóriába tartozó BIX taggal, amelyik:

i. Magyarország területén LIR szolgáltatással rendelkezik (mely az alábbi címen ellenőrizhető: https://www.ripe.net/membership/indices/HU.html) és

ii. rendelkezik magyarországi adószámmal.

III. Két Open/Free peering BIX tag között nem kötelező a forgalom kicserélése amennyiben a BIX tagok kölcsönösen ebben egyeznek meg.

IV. Amennyiben a BIX tagot más BIX tag (kategóriától függetlenül) a Magyarországon belüli forgalom kölcsönösen ingyenes kicserélésére szólítja fel, akkor ennek a BIX tag köteles eleget tenni, kivéve:

i. A BIX tag nem köteles forgalmat cserélni a BIX-en keresztül a saját IP-Tranzit szolgáltatásának felhasználójával.

ii. A BIX tag nem köteles forgalmat cserélni a BIX-en keresztül azokkal a BIX tagokkal akikkel privát peering kapcsolatban áll.

iii. A BIX tag nem köteles forgalmat cserélni azokkal a BIX tagokkal melyeknek a BIX csatlakozása túlterhelt, vagy műszakilag hibás.

Amennyiben a BIX tag a fenti feltételeknek nem felel meg, vagy a IV. pontnak megfelelő megkeresést visszautasítja, a BIX tag a továbbiakban nem jogosult az Open/Free peering kategória díjkedvezményére és automatikusan a Selective peering kategóriába kell átsorolni.

b) Selective peering: A forgalom kicserélése más BIX tagok felkérése alapján egyedi mérlegelés alapján történik.

c) Restrictive peering: A BIX tag forgalom kicserélésre felkéréseket nem szeretne kapni, új forgalom kicseréléseket csak saját kezdeményezésre alakít ki.

IPv4 és IPv6 prefixek a BIX-en

 

Hol lehet csatlakozni?

A BIX 3 budapesti és 1 bécsi PoP-ból áll, melyek Arista DCS-7280R3 switchekre épülnek. A PoP-ok spine leaf architektúrában, redundáns optikai gerinchálózaton keresztül 400 Gbps és nx100 Gbps-os sebességekkel   kapcsolódnak egymáshoz a következő helyszíneken:

  • Victor Hugo utcai datacenterek (az ún. BIX épület)

  • Invitech DC10 (volt Dateneum)

  • T-Systems Cloud & Datacenter Budapest (volt Dataplex)
  • Interxion Bécs

Csatlakozhat távolról is a BIX-re a viszonteladóinkon keresztül:

A BIX szolgáltatásai Budapesttől távoli helyszíneken is igénybevehetők, az erre szerződött Viszonteladó partnerek segítségével. Az ő hálóuzatukon keresztül teljes jogú BIX tagság érhető el, budapesti fizikai jelenlét nélkül.

BIX Viszonteladó partnereink: MVMnetRETN

Részletek a BIX viszonteladói (BIXViP) programjáról itt találhatók.

 

Árazási modell

A díjazás éves alapdíjból és havi portdíjból áll.

A részletes Árlista itt található

 

Csatlakozni szeretne?

Írjon nekünk: info@bix.hu

 

Kiegészítő szolgáltatások

Meet-me Room szolgáltatás a Victor Hugo utcai helyszínen:

Az MMR szolgáltatás célja: a BIX tagok számára lehetőséget biztosítani kapcsolat kiépítésére más BIX tagokkal, passzív optikai rendezőn (ODF). Részletek

10G Ethernet adatátvitel:

A szolgáltatás célja: két BIX helyszínen levő Layer 3 router összekötése 10 Gbps kapcsolattal, melyhez az adatátviteli kapacitást a BIX hálózati eszközei nyújtják. Részletek

BIX colocation:

A szolgáltatás célja: lehetőséget adni korlátozott méretű (max. 2u+1) és minimális fogyasztású berendezések elhelyezésére a BIX közelében. Részletek

BIX passzív wavelength szolgáltatás:

A szolgáltatás célja: két BIX helyszínen levő Layer 2 switch vagy Layer 3 router összekötése Layer 1 wavelength kapcsolattal, melyhez az adatátviteli kapacitást a BIX hálózat optikai szálainak használaton kívüli hullámhosszai biztosítják. Részletek

 

További információ: info@bix.hu

Minden jog fenntartva! © ISZT (Council of Hungarian Internet Providers) | honlapkészítés: DDSWEB